Varusteet

Potkunyrkkeily vaatii suojavarusteiden käyttöä loukkaantumisten välttämiseksi. On hyvä muistaa, että laadukkaat välineet suojaavat paitsi omaa kehoa, myös treenikaveria. Rieskan paksuuteen hakatut, kuluneet hanskat ovat sparratessa suorastaan hengenvaaralliset, joten varusteiden laatu on harjoitellessa tärkeä tekijä. Hyvät varusteet pitävät myös ylimääräisen kivun ja säryn loitolla.

– Hanskat: Nyrkkeilyhanskojen koko ilmoitetaan niiden painon mukaan. Kilpailuissa käytetään 10 unssin hanskoja, mutta harrastaessa on hyvä pitää hieman isompia. Alle 75 kg:n painoiselle harrastajalle riittävät 12 unssin hanskat. Seuraava koko on 14 unssia ja yli 80-kiloisten sekä lajia pitkään harrastaneiden kannattaa käyttää jo 16 unssin nahkoja. Suurin koko on 18 unssia. Kannattaa myös pitää paritekniikkahanskat ja sparrihanskat erillään, koska paritekniikka “syö” hanskojen täytteet nopeasti.

– Säärisuojat: Varsinkin alapotkuharjoittelussa säärisuojien tulee olla laadukkaat. Aloittelija pärjää jälleen hieman kevyemmän luokan varusteilla, mutta pitkään harrastaneella alkaa potkuissa olla jo siinä määrin ruutia, että tulee kysymykseen käyttää jopa tuplasuojausta.

– Tossut eli kickerit: Tossut ovat alta avoimet, koska lajissa saa potkaista myös jalkapohjalla. Hyvät tossut suojaavat jalkapöytää ja nilkkaa potkun osuessa koviin kohtiin, esim. kyynärpäähän tai polveen. Lisäksi jalkapöydän luut ja varpaankynnet voivat avata haavoja potkun mennessä läpi.

– Kypärä: Pääsuojan käyttö on erittäin suositeltavaa varsinkin otteluharjoittelussa. Potkunyrkkeilyssä käytettävät suojat ovat ovat muuten samanlaisia kuin nyrkkeilyssä, paitsi kypärän tulee suojata myös päälakea.

– Hammassuojat ja alasuojat: Varmuuden vuoksi myös kombinaatioiden harjoittelussa on suositeltavaa pitää hammassuojat suussa. Vahinko ei tule kello kaulassa, ja keveäkin osuma voi huonolla tuurilla rikkoa hampaita. Hammassuoja maksaa muutaman euron ja hampaat muutamia tuhansia. Toisinaan isku tai potku osuu vahingossa vyön alle, jolloin alasuoja on paikallaan.

 

okb_ohjaajatreenit_ja_sparrit__00035_130313__mg_1804-1024x682

Harjoitellessa käytetään apuna erilaisia välineitä. Näistä tärkeimpiä ovat tyynyt, joita on kahta kokoa, pistehanskat sekä säkit. Säkkiä lukuunottamatta kaikkia käytetään pariharjoittelussa.

– Iso mitsi: Kooltaan n. 30 x 70 cm. Isoon mitsiin on hyvä harjoitella potkutekniikkaa.

– Thaimitsejä pidetään yhtä kummassakin kädessä, ja ne ovat n. 15 x 40 cm. Niihin voidaan lyödä ja potkia, joten erilaisia kombinaatioita on helppo harjoitella.

– Pistehanskat eli pistarit ovat nyrkkeilijäiden käyttämiä varusteita. Niihin harjoitellaan pelkkiä lyöntejä ja koska ne ovat thaimitsejä huomattavasti pienemmät, myös käsinopeus kehittyy.

– Säkkiä voidaan käyttää parin kanssa tai yksin harjoitellessa. Potkunyrkkeilyssä käytettävän säkin on oltava melko raskas ja pidempi kuin normaalin nyrkkeilysäkin.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑